En strikkepind, der blev til fællesskab og venskaber

De mødes, fordi de deler en interesse for håndarbejde. Men for enden af garnnøglerne er der vokset et fællesskab, der byder på meget mere end deling af strikkeopskrifter. Strikkeklubben i Dronningborg er kun ét af de mange fællesskaber, der blomstrer på byens biblioteker, og Randers Bibliotek undersøger nu, hvordan biblioteker fremmer trivslen blandt byens borgere.

Af Marie Have Qvist

Anna Nielsen, Susanne Parmer Overgaard, Winnie Pedersen og Hanne Meldgaard.

Under taget i rummet med gavlvinduet og de skrå lofter over Dronningborg Bibliotek flyder samtalen ubesværet mellem lette og dybe emner. Ofte bølger en smittende latter hen over bordet, som bugner af forskelligt håndarbejde, kaffekopper og en smukt dekoreret kage med skum og friske jordbær.
”Vi er her, fordi vi deler glæden ved en fælles interesse, og det er rart at komme ud og snakke med nogen om det, man godt kan lide at lave. Og når vi en dag ikke kan slæbe os herhen længere, så har vi stadig netværket,” siger Winni Pedersen, der tog initiativ til at mødes en ekstra gang hver uge i strikkeklubben, og som også har grundlagt personlige venskaber i fællesskabet. 
Da talen falder på, hvordan nye mennesker bliver modtaget, kan strikkeklubbens nyeste medlem Hanne Meldgaard bidrage med sin oplevelse af at møde op første gang:
”Det var frygteligt,” siger hun tørt med et glimt i øjet, der understreger ironien og genstarter latteren omkring bordet. 

Plads til blod og tårer

Selvom tonen er munter og grinene mangfoldige, så vidner strikkefællesskabets historie om, at der er rum for mere end det lette og sjove. 
”Jeg gik igennem en svær periode på et tidspunkt, og da var det mit helle at komme her. Her er plads til at snakke om de svære ting, og der bliver taget hånd om det. Det er rart, at man trygt kan komme, selvom man har en dårlig dag,” siger Susanne Parmer Overgård, der som tilflytter fra det nordjyske har været rigtig glad for at blive en del af fællesskabet.
”Det er også et uforpligtende fællesskab. Der er ingen tilmelding, så kan sagtens blive hjemme, hvis man er forhindret eller ikke har lyst til at tage af sted en dag. Men der bliver alligevel lagt mærke til, at man er væk, så man kommer til at stå til regnskab for det senere,” smiler Anna Nielsen, der også kan fortælle om en episode, hvor hun fik en voldsom omgang næseblod og blev hjulpet både til læge og på hospitalet af damerne omkring bordet. 
Strikkefællesskabet mødes hver anden tirsdag eftermiddag på Dronningborg Bibliotek, og nogle af dem mødes også hver torsdag aften i samme lokale. Hvis man gerne vil være en del af fællesskabet, kan man bare møde op. Tidspunkter og adresse findes på Randers Biblioteks hjemmeside. 

Biblioteket som fællesskabende

Mai Kordelin Paulsen fra Randers Bibliotek er i gang med et spændende projekt. Sammen med kolleger på tværs af tre af landets biblioteker og Aarhus Universitet undersøger hun lige nu, hvordan biblioteker fremmer trivslen for dem, der gør brug af bibliotekets mange tilbud.
”Mennesker har et fundamentalt behov for at mødes, og biblioteket er et frit og lige rum, hvor alle er velkomne. Det skaber nogle gode rammer for både at deltage i eksisterende fællesskaber og skabe nye. Strikkeklubben på Dronningborg Bibliotek er et godt eksempel på, hvad biblioteket kan udover at være centrum for læring og formidling; deltagerne bruger det som mødested, og de får god hjælp og støtte fra Sonja, der er tovholder for Dronningborg Bibliotek,” siger Mai Kordelin Paulsen. 
Formålet med projektet ”Biblioteker fremmer trivsel” er at undersøge, hvordan og hvorfor borgerne oplever, at de får øget trivsel ved at bruge biblioteket. Undersøgelsens resultater skal bruges til at skabe et endnu stærkere bibliotekstilbud på tværs af hele landet.
Projektet er støttet med midler fra Slots- og Kulturstyrelsens Udviklingspulje og bliver gennemført i samarbejde med Holstebro Bibliotek og Viborg Bibliotekerne.